Helmich Kragt

geboren in Kampen 3 november 1925, overleden 9 januari 1947 in Batavia.

 

Helmich kwam uit een groot gezin. Hij was de enige jongen en had vier zusters. Helmich was een uitstekende turner en lid van Wilhelmina.
Jan van Dijk de zoon van Hendrikje Kragt van Dijk herinnert zich dat iedereen, de dag voordat Helmich vertrok, langs kwam aan de Reiersdam.

Hij weet ook nog als de dag van gisteren, dat Helmich en zijn vader zich daar  onder de vloer verstopten als er een razzia was. Zelf zat hij dan trillend van angst onder de trap en zag een Duitse soldaat even naar binnenkomen en weer weggaan.Helmich ging in dienst en werd korporaal bij de stafcompagnie van de 7 december divisie

Het mitrailleur bataljon waartoe Helmich behoorde werd opgericht in Harderwijk.
De dienstplichtigen vertrokken aan boord van de ‘Nieuw Holland’ op 29 oktober 1946.
En kwamen op 27 november aan in Batavia.

Het boek ‘Indië-veteraan ben je levenslang’ geeft informatie over het  1e Mitrailleur Bataljon van het stafonderdeel van de 7 December Divisie.
De 7 December Divisie leverde de eerste dienstplichtige soldaten voor Indië. Het kader was voornamelijk opgebouwd uit O.V.W.-ers en reserve-officieren, die opgeleid waren in Engeland. De dienstplichtigen van het 1e Mitrailleur Bataljon waren op 2 mei 1946 in Harderwijk in de Jan van Nassau opgekomen.
Helmich behoorde tot de achttien doden van het 1e Mitrailleur Bataljon van de 7e December Divisie. Helmich is begraven op het Ereveld Menteng Pulo, Jakarta.

Het eerste slachtoffer was korporaal Gerard S. Hij werd ziek op de ‘Nieuw Holland’ en overleed op 2 januari in het militair ziek geworden en ook bij hem werd in het ziekenhuis tyfus geconstateerd. Hij overleed op 9 januari 1947.

Helmichs familie werd door een veldprediker op de hoogte gebracht van zijn overlijden.
Omdat Helmich’s moeder ziekelijk was, had het gezin het al moeilijk, maar de predikant was een grote steun voor de nabestaanden.
In een aantal advertenties o.a. van de gymnastiekvereniging ‘Wilhelmina’ en de Vereniging Karel Doorman( in het Kamper Nieuwsblad)krijgen we toch wat extra informatie over Helmich.
De tekst van de eerst genoemde vereniging zou je zo niet verwachten bij een Christelijke gymnastiek vereniging.

 

Rouwadvertenties

Zij werden geroepen.  Wij vergeten hen niet!
Verliescijfer van de 7 December Divisie 683 personen (opgave defensie).