Na de oorlog zijn we weer verenigd als gezin en naar Nederland teruggekeerd. Mijn vader was daarna nauw betrokken bij de onderhandelingen over de soevereiniteitsoverdracht in 1949. De in dit boek verzamelde verhalen over de gebeurtenissen en lotgevallen van zo veel mensen uit Kampen en IJsselmuiden raken mij, zoals u zult begrijpen om bovenstaande redenen daarom zo direct.
Het knappe van dit boek vind ik bovendien de verbinding tussen algemene geschiedschrijving over deze bewogen periode die nog altijd niet helder op het netvlies van veel landgenoten staat, en de persoonlijke verhalen over ervaringen en lotgevallen van onze landgenoten. Meer in het bijzonder van de mannen, vrouwen en kinderen afkomstig uit Kampen en IJsselmuiden. Ontroerend zijn bijvoorbeeld de levensgeschiedenissen van Karel Jansma, Adri Geerligs, John van Gurchom en Petrus Krens. De lezer krijgt daardoor een indruk van de erbarmelijke omstandigheden waaronder gevangenen en geïnterneerden moesten leven.
De heer de Munnik heeft een boek geschreven dat meer is dan een historische verhandeling over een pijnlijk episode in onze Nederlandse geschiedenis. Het is een verhaal geworden over mensen zoals u en ik die bij toeval in een oorlog betrokken zijn geraakt, niet alleen soldaten en krijgsgevangenen, maar ook vrouwen en kinderen. Het is een relaas geworden over ontberingen, opofferingsgezindheid, doorzettingsvermogen, de wil te overleven, over hoop en bevrijding, maar helaas ook over verlies en leed dat nooit meer overgaat. Velen zullen de heer Munnik dankbaar zijn voor dit eerbewijs aan al die Kampenaren en IJsselmuidenaren die in Indië hun leven hebben gelaten.
Tot slot wil ik graag de woorden van de auteur aanhalen: “Voorkomen wil ik dat we in dit verhaal alleen geconfronteerde worden met ellende, geweld, oorlog, slachtoffers en haat van beide kanten. Indonesië is meer dan alleen een strijdtoneel. Ik wil ook de positieve kanten van Indonesië belichten, want wat is het een verschrikkelijk mooi land.”