23 januari 1947

23 januari 1947

Ook is thans gebleken dat de in Augustus gepleegde moord op Dr. Toembalaka, die gearresteerd werd omdat hij met N.I.C.A.-geld betaalde, door de republikeinse politie is gepleegd.
Dr. Toembalaka werd eerst met een houweel toegetakeld en daarna doodgeschoten. De moordenaar Rascep, die door de Engelschen gezocht was, werd later weer aan de T.R.I. overgeleverd, die hem in vrijheid stelde. Tien andere zgn. N.I.C.A.-spionnen onder wie de baboe van de familie Van Mook, allen Indonesiërs, werden vermoord.

 

De moordenaar van een Engelsche verpleegster die door de republikeinen tot 17 jaar gevangenisstraf was veroordeeld werd na 14 dagen weer in vrijheid gesteld.
Over rechtspraak gesproken!!!!

 

G.d.M.:
N.I.C.A.: Netherlands Indies Civil Administration. De organisatie was verantwoordelijk voor het burgerlijk bestuur en de rechtspraak in de Nederlands-Indische gebieden die op de Japanners heroverd werden. De NICA hield zich bezig met het herstel van het Nederlandse gezag totdat de gebieden zouden worden overgedragen aan de Nederlandse regering. De organisatie vormde de schakel tussen de Nederlands-Indische regering en het geallieerde opperbevel. Het personeel van de NICA was militair of gemilitariseerd en droeg een uniform. De herbezetting van Sumatra, Java, Bali en Lombok was een Britse verantwoordelijkheid. De herbezetting van Borneo, Celebes, de Molukken en de andere eilanden in Oost-Indonesië een Australische.

 

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.