6 december 1947

6 december 1947

Op 6 december lezen we, dat het gebrek aan ventilatie en de uitzonderlijke warmte op die bewuste dag er voor gezorgd hadden dat de gevangenen stikten.
De instructies voor de sergeant-majoor waren onvoldoende. Hij voerde zijn orders letterlijk uit. Hij was bang dat hij niet zou afzwaaien als de gevangenen zouden vluchten. Hij had de wagens daarom niet geopend.

 

G.d.M.: de sergeant-majoor is zijn hele leven gebukt gegaan onder de gebeurtenis in de trein.  Hij leefde als gepensioneerd onderwijzer in een klein dorp in  de kop van Noord-Holland. Hij vertelde, dat de affaire zijn leven had veranderd en hij had geprobeerd, door vrijwilligerswerk in het verenigingsleven,  boete te doen voor de gevolgen van het drama onder zijn verantwoordelijkheid.

 

Ook staat er op diezelfde dag nog een artikel in het Kamper Dagblad over een nachtelijke patrouillevaart op de rivier de Ogan, in de omgeving van Nadjongradja, op Zuid- Sumatra. Twee pauwen slaan om en 7 militairen werden vermist. ‘Vermoedelijk zijn zij verdronken’.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.