3 maart 1949

3 maart 1949

image086‘Een trein, die van Soekaboemi naar Buitenzorg reed werd Maandagavond voor een brug tot stilstand gebracht door iemand, die met een rode vlag zwaaide, waardoor de machinist dacht dat de brug niet in orde was. Dadelijk na het stoppen werd de trein echter door een bende beschoten, waarop de machinist onmiddellijk doorreed.
Van de treinbewaking, welke bestond uit 5 man algemene politie, werden twee leden gedood. Een lid werd zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis te Buitenzorg. Onder de passagiers vielen geen slachtoffers.

Een sterke groep goedgewapende en in uniform geklede TNI-militairen deed vorige week een aanval op Sidaredja (Midden-Java). De bevolking waarschuwde de politie en militairen, die de aanval zonder verliezen afsloegen.
De bende liet enige doden en wapens achter. Van de bevolking werd 1 persoon gedood.
Op Oost-Java werd een ziekenhuis in Toeren overvallen. Twee dokters en zeven verpleegsters werden ontvoerd.
Bij Pamelang werd de administrateur van een suikeronderneming vermoord. Hier werd een politiepost zonder succes aangevallen en later een hadji beroofd en vermoord.
Een goed gewapende bende overviel een onderneming bij Tjiandjoer op West-Java. Een vooraanstaande figuur uit de Chinese planterswereld, hoofd van het Chinese veiligheidskorps in Soekaboemi werd vermoord.
Nabij Tjilatjap verbrandde een bende dessahuizen en een politieposthuis.
Bij Ambarawa vermoordde een bende 2 personen toen men een huis overviel. Ook werden hier 4 agenten gedood toen men een politiejeep beschoot. Op de theeonderneming ‘Malabar’ in het Bandoengse werden bij een overval drie ondernemingswachters gedood’.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.