17 januari 1948

17 januari 1948

image037Met de ‘Groote Beer’ zijn de volgende Kampenaren uit Indië teruggekomen: H. A. v. Dalen, P. Evink, J. Huisman, J. Kroeze, G.Modders, W. Neijmeijer en H. J. v. d. Sluis.

 

Twee leden van het bestuur van ‘Karel Doorman’ hebben vrijdagmorgen even een bezoek gebracht bij den sergeant-majoor Kroeze. De heer Kroeze zag er uitstekend uit, was misschien een beetje magerder geworden, maar heeft overigens weinig hinder ondervonden van de tropenzon. Hij vertelde ons dat, dat ook de anderen teruggekeerden zich in goede welstand bevonden.

Het telegram van ‘Karel Doorman’ was op ‘de Groote Beer’ met gejuich ontvangen en het was voor allen een grote verrassing geweest. Kroeze was vol lof over de verzorging aan boord van het motorschip en had opnieuw volop van de zeereis genoten. Indië is een prachtig land.
De heer Kroeze vertelde nog van zijn bezoek aan een vulkaan, wat hij nimmer zal vergeten. Warm is het er echter wel, vooral in November en December.Voor het naar bed gaan nam men een koude douche, men sliep enkel onder een laken, maar ’s morgens kon men dat laken wel uitwringen.
De bevolking op Java kon het goed met de militairen vinden, al was er in de bezette gebieden altijd de angst dat de Nederlandse militairen zich zouden terugtrekken. Overigens is het een goed slag mensen, die echter wel gemakkelijk zijn te beïnvloeden. Over de vijand was de heer Kroeze minderimage039 goed te spreken.Vooral laakte hij de minnen manier van vechten met mijnen en sluipschutters.
Sergt.-majoor Kroeze sprak nog met enige bitterheid over de eerste tijd in Indië, toen ze niet mochten landen in Batavia, maar naar Malakka moesten.

Voor Batavia kwam een burger aan boord, die de opmerking maakte: ‘Durven jullie soms niet!’ En de jongens popelden juist om Java binnen te trekken. De heer Kroeze had ongetwijfeld veel meer te vertellen, maar we moesten vertrekken. We lieten onze stadgenoot achter bij een gelukkige moeder en een stralende verloofde. Andere bestuursleden hebben de overige teruggekeerden welkom geheten namens ‘Karel Doorman’.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.