10 juli 1948

10 juli 1948

Onrust in Indië:

De situatie in Indië blijft ondertussen zorgelijk: Een bende op Java laat een trein ontsporen. Het Kamper Nieuwsblad kopt: ‘Vijf beambten doodgeschoten. Een schade van drie millioen’.

‘Een bende van ongeveer 25 man heeft Zaterdagavond de goederentrein van Bandoeng naar Poerwakarta nabij laatstgenoemde plaats tot ontsporing gebracht en beschoten. De bandieten hebben de spoorbaan over een lengte van 40 meter opgebroken.
Twee locomotieven, een wagon en een tender stortten in een twintig meter diep ravijn.
Zeven goederenwagons ontspoorden, terwijl dertien overige wagons in de rails bleven.
Onmiddellijk na de ontsporing werd de trein door de bende onder vuur genomen. Vijf leden van het treinpersoneel werden hierbij gedood, waaronder de machinist en twee begeleidende politiemannen. Dertien andere inzittenden, die blijkbaar ongedeerd waren gebleven, werden vermist.
De bendeleden hadden de bevolking van de naburige kampongs bevolen binnen te blijven.
Voor de Nederlandse soldaten werd een boodschap achtergelaten, waarin zij werden bedreigd’.

‘De correspondent van het Indisch Nederlands persbureau Aneta
G.d.M.: Algemeen Nieuws- en Telegraafagentschap in Bandoeng meldt, dat bij de treinoverval van Zatimage066erdagavond geen personen zijn ontvoerd, zoals aanvankelijk werd gevreesd. Alle vermisten hebben zich bij een der spoorwegposten gemeld.
Een ooggetuige, lid van de civiele politie, vertelde dat hij en drie andere leden der politie, die door de schok van de ontsporing bewusteloos waren geraakt, zich dood hielden. De bendeleden kwamen op hen af om zich te overtuigen, dat ze werkelijk dood waren. Twee der politiemannen konden zich niet goed houden en bewogen zich. Deze twee werden pardoes doodgeschoten. Ringen, wapens en kleren van de zwaargewonden en doden werden door de bende meegenomen’.

[su_button url=”https://www.gerritdemunnik.nl/?page_id=1759″ background=”#7dc47e” center=”yes” icon=”icon: arrow-left”]Terug naar tijdslijn[/su_button]

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.