Jungle girl

Jungle girl

Op 1 augustus huwelijkte zij Bertha uit aan de zoon van de voorzitter van de Muslim Welfare Association, de 22-jarige Masoor Adabi. Bertha had hem twee keer gezien.
De bekendmaking sloeg in als een bom. Bertha Hertogh was wereldnieuws geworden. Britse en Amerikaanse kranten schreven over de dramatische lotgevallen van ‘the Dutch jungle girl’. Het was iedereen duidelijk dat het een gearrangeerd huwelijk was. Van Nederlandse zijde werd gevraagd het huwelijk ongeldig te verklaren omdat Bertha minderjarig was. Kamerleden stelden vragen. Minister D.U. Stikker van Buitenlandse Zaken liet weten dat het echtpaar Hertogh een onvervreemdbaar recht had op de verzorging en opvoeding van Bertha en dat hij al het mogelijke zou doen om haar weer met haar ouders te herenigen.image228
Aan Maleise zijde dacht men daar echter anders over. Volgens het islamitische gewoonterecht was het huwelijk van een dergelijk jong meisje rechtsgeldig, omdat zij geslachtsrijp was. Omdat zij al menstrueerde, werd de 13-jarige Bertha fysiek als volwassen beschouwd en mocht ze trouwen. De islamitische gemeenschap vond dat men zich van Europese zijde niet moest bemoeien met het huwelijk, aangezien dat volgens islamitisch gewoonterecht rechtsgeldig was. Bovendien was Bertha volgens haar Maleise identiteitsbewijs op het moment van haar huwelijk al 14 jaar. Opnieuw kwam er een rechtszaak.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.